Inhoud-Content-Contenu
ToggleOver ons
Over onze geschiedenis
U bent niet de eerste gast: de flanken van de Kemmelberg waren in de loop der tijden een druk gesolliciteerde plek.
De naam Kemmel zou van vóór-Romeinse origine zijn en refereren naar het bestaan van een cultusplaats gewijd aan de Keltische oorlogsgod Camulos.
Er zijn voldoende aanwijzingen dat de Kemmelberg in de IJzertijd een machtscentrum was, bewoond door lokale Keltische aristocratie tijdens de late Hallstattperiode (800 tot 500 v.Chr.) en vooral vroege La Tèneperiode (450 tot 100 v.Chr.).
De aanwezigheid van ijzerhoudende zandsteen op de Kemmelberg en de nabijgelegen getuigenheuvels kan gezorgd hebben voor lokale ijzerwinning.
Tot nu toe is de Kemmelberg de enige Gallische “hoofdplaats” die gevonden werd in Vlaanderen, onderzoek in de jaren 1970 heeft resten van een Gallische heuvelburcht blootgelegd.
Maar deze unieke, waardevolle archeologische site werd in de eerste wereldoorlog totaal kapotgeschoten zodat enkel minieme resten van artefacten (zoals stukjes van uit Griekenland geïmporteerde beschilderde Atheense vazen en Etruskische resten) overbleven. Bovendien wordt de nalatenschap van de Kelten wordt zelden geëerd: de Kelten leefden verspreid over heel Europa, ze passen in geen enkele chauvinistische of nationalistische discours en worden dus vergeten.
In 2021 werd een tijdelijke land art installatie ‘Les Ancètres’ opgericht, juist ten noorden van De Kleine Mote, om deze historische aanwezigheid tastbaar te maken. Jean Louis Muller vlocht er met wilgentenen metershoge voorstellingen van vuurstenen werktuigen, menhirs en as-pinnen.
Dat de Kemmelberg vele gasten kende werd andermaal bewezen door het archeologisch onderzoek op de site De Kleine Mote naar aanleiding van de recente bouwwerken. Het veldwerk ging door van 3 tot 5 oktober 2011 en leverde een aantal vondsten op.
Silexartefacten uit het middenneolithicum (3.500-2.700 v. Chr.)
Een kernrandkling kan omwille van het formaat, de herkomst en het silextype in het neolithicum geplaatst worden. Er werd ook een corticale kling vervaardigd uit dezelfde grondstof gevonden, en nog 2 bredere klingfragmenten en een kleinere kling. Omdat er in de buurt op verschillende locaties midden-neolithisch materiaal gevonden is, lijkt het vrij aannemelijk ook dit materiaal als dusdanig te interpreteren.
Gallo-Romeins aardewerk (1ste – 3de eeuw)
Naast een tegula-fragment (dakpan) is ook een scherf terra sigillata (gestempeld aardewerk uit een Centraal-Gallisch atelier) en een Romeins, grijs, handgevormd randfragment van eenklein potje gevonden. Ook een residueel Romeins randfragmentje van Noord-Franse makelij.
Laatmiddeleeuws nederzettingsafval (1ste helft van de) 14de eeuw
Het gaat in hoofdzaak om grijs aardewerk en een weinig rood. Het grijze aanbod bestaat uit kookpotten met bandvormige rand, een kan en enkele open vormen. Enkel een braadpan was roodbakkend.
Moderne tijd
De hofstede bestaat al voor 1800. Oorspronkelijk lagen de gebouwen iets hoger op de heuvelrug, zoals zichtbaar op de Ferrariskaart van 1771.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd alles verwoest. Bij de wederopbouw werd de hoeve met bakhuis lager (zuidelijker) geplaatst, op de huidige locatie –daar is kwelm (waar het grondwater opwelt) en werd een steenput gemetseld.
De varkensstal (nu B&B) en schuur werden veel later bijgebouwd, respectievelijk in assensteen en betonnen platen.
De laatste boer op De Kleine Mote was een jonkman. Toen die in 1999 met pensioen ging was er geen opvolger en geen overnemer: de hoeve was te kleinschalig om nog economisch leefbaar te zijn.
Er was ondertussen al tientallen jaren niet geïnvesteerd in de gebouwen. De tijd was er blijven stil staan; woning, stal, schuur, alles was uitgewoond. Maar het was een prachtige ligging en bompa -verliefd op de streke waar hij geboren en getogen was en altijd woonde en werkte- kon niet weerstaan aan de verleiding om het te kopen.
Wij hebben de vervallen boerderij geërfd. Een prachtig geschenk. Zo werd de band met de geboortestreek weer aangehaald en kunnen ook de (klein)kinderen genieten van de unieke schoonheid van deze streek.
Aangezien de zoon ondertussen ingenieur-architect was, werd de renovatie ook een familieproject. Vanaf 2011 werden alle volumes herbouwd, om te voldoen aan de huidige normen van kwaliteit, isolatie en ventilatie.
Over onze naam
In de Beukelaarstraat stond (en staat) een herenhoeve bovenop een heuveltje, en werd terecht “de Mote” genoemd. De kleine buur, die niet op een heuveltje staat, kreeg daarom de bijnaam “Kleine Mote”. Se non è vero, è ben trovato.
“Mote” of motte komt van het Latijnse mota en betekende oorspronkelijk een aangelegde aarden heuvel, vaak met een militaire versterking erop.
Een “beukelaar” (Frans: bouclier, schild) is een klein, rond of ovaal schild dat in de Middeleeuwen en de Renaissance (13e tot 17e eeuw) gebruikt werd bij gevechten met zwaard, dolk, messen of rapier. De diameter kon gaan tot ongeveer 50 centimeter. De beukelaar had een handgreep in het midden zodat men het met één hand kon vasthouden om de aanvallen van de tegenstander af te slaan; maar men kon het ook als aanvalswapen gebruiken.
Over uitgestalde kunst
In de B&B bevinden zich volgende werken:
https://abstractmodernisme.vlaamsekunstcollectie.be/en/artist/jo-delahaut
Over de ecologie
Energiezuinig
De site is Bijna Energie Neutraal.
Het woonhuis heeft een passiefhuis-certificaat en de B&B heeft een laag E-peil (E35): geen ramen in de noordgevel, uitstekende isolatie, goede kierdichtheid en zonnepanelen.
Dit betekent heel weinig energieverbruik en heel weinig CO2-uitstoot.
Bouwmaterialen
Zowel woonhuis als B&B zijn houtskeletbouw, geïsoleerd met cellulosevlokken en luchtdichte plaatsing van ramen en deuren.
Ventilatie
Voor B&B hebben we gekozen voor het C+ systeem: natuurlijke toevoer van verse lucht in combinatie met vraaggestuurde afvoer van vervuilde binnenlucht.
De toevoer van frisse lucht gebeurt via de zelfregelende raamverluchtingsroosters. De afvoer van vuile lucht gebeurt vraaggestuurd: voor elke ruimte zijn er sensoren, wanneer die CO2, vochtigheid of geurtjes detecteren, zal het ventilatieniveau automatisch opgedreven worden om in die ruimte het nodige debiet vervuilde lucht af te voeren.
Wanneer echter niemand thuis is en/of de vochtigheidsgraad gunstig blijkt en er geen geurtjes hangen, werkt de centrale ventilatie op minimumstand en wordt bijgevolg minder lucht afgevoerd, wat dan weer energie bespaart.
Regenwater
Alle regenwater wordt opgevangen en gefilterd:
- Voorfiltering (zuiveren op de inloop naar regenwaterput) door zelfreinigende cycloonfilter en vlottende aanzuiging;
- Nafiltering (zuiveren op de uitloop) door mechanische filter die stofdeeltjes tegenhoudt (20 micron), actief koolfilter die geur-, kleur- en smaakstoffen absorbeert en UV-filter die het water kiemvrij maakt.
In B&B hebben we gekozen om het regenwater enkel te gebruiken voor de toiletten en de buitenkraan. Aan lavabo en douche en in de keuken is drinkbaar stadswater.
Afvalwaterzuivering
De site is niet aangesloten op het rioolnet. Het afvalwater (grijs en zwart) wordt ter plaatse gezuiverd – zonder toevoer van energie of andere stoffen– in een cascadesysteem dat gebruik maakt van het hellend terrein:
- voorzinkputten: zware delen zinken naar de bodem en worden afgebroken door een anaëroob gistingsproces, de vloeibare laag gaat verder naar de eigenlijke zuivering;
- percolatie rietveld (helofytenfilter met verticale stroming): biologische zuivering waarbij micro-organismen de organische verbindingen omzetten in anorganische verbindingen die door de planten worden opgenomen;
- nazuiveringsveld met bloeiende plantensoorten voor de nabehandeling: de voedingszouten en de laatste restanten van zwevende stoffen worden verwijderd;
- vijver waarin effluent wordt opgevangen, met permanente controle op de kwaliteit.
Milieubeleid
We vragen aan onze gasten om zich mee in te spannen om het milieu minimaal te belasten:
- recycleren van afval,
- zuinig omspringen met energie,
- zuinig omspringen met water,
- chemische producten vermijden ten voordele van bio-afbreekbare reiniginsmiddelen,
- zuinig omspringen met bed en badlinnen.
Heel belangrijk om enkel gebruik te maken van milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Dus beperken of vermijden van ontstoppingsmiddelen, white spirit, javel, antibiotica,… Deze schadelijke producten doden de micro-organismen die zorgen voor de zuivering van het afvalwater.
Jurische informatie
De Kleine Mote wordt uitgebaat in naam en voor rekening van B.V. Desch
B.V. DESCH |
De Kleine Mote |
Brusselsesteenweg 142, 1860 Meise |
BTW BE 0849.595.779 |
IBAN BE65 0689 3687 1796 |
BIC GKCCBEBB |
H.R. 01 771.604 |
RPR Brussel |