Jaarlijkse evenementen
Januari evenementen
Februari evenementen
Carnaval
Bailleul (Fr), februari
Bailleul neemt carnaval au sérieux: 5 dagen feest voor jong en oud, hét winter evenement van de stad. Parades, reuzen, verkiezing van Koningin Carnaval, kostuummis in de Sint-Vaastkerk, grote carnavalsoptocht, kindercarnaval, masker- en intrigewedstrijd, bal, grote traditionele Mardi Gras-processie.
http://carnaval-de-bailleul.fr/
Maart evenementen
Kattefoor, Ieper
De Kattenfoor vindt plaats van de vrijdag voor de tweede zondag na Aswoensdag tot en met de derde zondag na Aswoensdag.
Werner Kerner
Elk voorjaar wordt het beeld van Werner Kerner in groep naar zijn zomerplaats (één van de hellingen van de hellingenroute) begeleid met de fiets.
Het idee werd opgepikt in de Franse Pyreneeën. Daar wordt een beeld van Octave Le Géant – genoemd naar Octave Lapize die in 1910 als eerste renner ooit de top van de Tourmalet bereikte – elk jaar bij de start van het toeristisch seizoen op de top van de Tourmalet geplaatst. Het beeld wordt op een vrachtwagen geladen en begeleid door vele honderden wielertoeristen. Sfeer en gezelligheid verzekerd !
In 2020 werd Werner Kerner op de Baneberg geplaatst, in 2021 op de zandberg en in 2022 op de Monteberg.
in 2022 gebeurt dit op zaterdag 19 maart met een toertocht van 55 of 79 km, vertrek aan fetsonthaalpunt Homeland of Cycling Reningelststr 39 Kemmel.
De naam Kerner verwijst naar één van de druivensoorten die in Heuvelland verbouwd worden.
Meer info op https://www.fietseninheuvelland.be/sportief-fietsen/werner-kerner
Borelle (lentefeest)
Dranouter, eind maart.
Een lentefeest naar oude Germaanse traditie.
Het gebruik bestond in het ontsteken van een vuur op de Waaienberg (een zijheuvel van de Monteberg) waarna het vuur naar het dorp werd gebracht.
BORELLE, BORELLE, STEEKT HET VUUR IN D’HELLE! werd geroepen op de tocht naar het dorp. En om de winter te verjagen werd op elke hoek een borelle, stropop in brand gestoken. De naam ‘Borelle’ zou voortkomen van ‘Bralle’… De bralle is een bundel stro die men op een perse (lange stok) stak, om daarmee het lentevuur te ontsteken.
De laatste keer dat het vuur op de hoogte werd ontstoken was in 1905. Pas in 1976 werd, naar aanleiding van een tv-opname, terug aangeknoopt met de traditie.
Het was oorspronkelijk een feest ter ere van de vruchtbaarheid waarbij vuur en rook het middel waren om de boze geesten te verdrijven. Rond het vuur werd er gedanst, en zodra het mogelijk was begonnen de feestvierders over en door de vlammen te springen.
Nu is het een familie-wandeling met muziekgroep en stropoppen-verbranding. Lente-vuur en fakkeltocht. Lekkere barbecueworsten, Borellebier en gezellige sfeer met muziek.
UCI World Tour Gent-Wevelgem in Flanders Fields
Internationaal erkend wielermonument met eigen ziel, grote historiek, unieke parcours en een heroïsche erelijst. Gent-Wevelgem behoort tot de 10 meest gerenommeerde eendagswedstrijden ter wereld.
Het parcours start in Ieper en is opgebouwd uit een kwartet: de Moeren (nabij Veurne), waar de polderwind voor waaiers kan zorgen; de Heuvelzone (Kasselberg, Scherpenberg, Katsberg, Berthen, Zwarteberg, Baneberg, Vidaigneberg, Rodeberg, Monteberg en Kemmelberg); de historische onverharde Plugstreets en die lange rechte lijn van Ieper naar Wevelgem, en dit alles continu flirtend met de frontlijn van 100 jaar geleden.
Een unicum in de wereld: 7 wedstrijden op één dag, allemaal op topniveau : WorldTour bij de Heren en Dames Elite, Nations’ Cup bij de U19 Juniores en U23 Beloften, Beker van België bij de Nieuwelingen 7 wedstrijden, allen op het allerhoogste niveau op 1 dag: jeugd en profs, dames en heren.
Gent-Wevelgem Cyclo fietsen
Een dag voor de profs kunnen fietsliefhebber hun Gent-Wevelgem Cyclo fietsen, deelnemersaantal beperkt tot 7000.
Vier afstanden: 225 km (met de Moeren); 140 km (beklimmingen van o.a. de Monteberg, Baneberg); 95 km (Kemmelberg, Plugstreets Hill 63 en Christmas Truce) en 65 km (zonder hoogtemeters maar ondergedompeld in WOI met o.a. een passage onder de impressionante Menenpoort in hartje Ieper.
Culinair Atelier ‘Hopscheuten plukken’
Poperinge.
Dagactiviteit: hopscheuten oogsten; samen voorgerecht, hoofdgerecht en dessert op topniveau bereiden; bezoek aan Hopmuseum.
https://www.toerismepoperinge.be/nl/culinair-atelier-hopscheuten-plukken-4
Taste of Hops on tour
Poperinge.
Met ‘Taste of Hops on tour’ presenteert Keurbroederschap De Witte Ranke een dagarrangement met de fiets (ca. 20 km) door het Poperingse hoppeland. Op niet minder dan 6 haltes zie, voel en smaak je hopscheuten, leer je Poperingse streekgerechten kennen en degusteer je streekbieren, incl. een Trappist bij de abdij van Westvleteren. Geniet met al je zintuigen van de Poperingse streekgastronomie met focus op hopscheuten.
https://www.toerismepoperinge.be/nl/taste-of-hops-on-tour-4
Lille Art-Up
Lille Grand Palais, 1 boulevard des Cités Unies 59000 Lille
Hedendaagse kunst, met medewerking van tientallen kunstgalerijen.
April evenementen
Palmfoor Veurne
Week voor pasen.
http://www.toerisme-veurne.be/palmfoor
De Gevleugelde Stad Ieper
Tweede weekend van april. Internationaal promotiefestival voor straattheater.
Boshyacintenfestival
April. Tal van wandelingen om de prachtige hyacinten die rond deze periode in bloei staan, te bewonderen. Verscheidene bossen in de Westhoek veranderen in een paars tapijt.
Overweldigende voorjaarsbloei van bosanemoon en wilde hyacint in de natuurgebied Broekelzen en Sulferberg.
Mei evenementen
Kattenstoet. Ieper, 11 & 12 mei 2024.
Driejaarlijkse stoet.
http://www.kattenstoet.be/nl/home.html
Zoetemarkt
Kemmel, Pinkstermaandag. Een traditie van meer dan 40 jaar: een volledige dag waarin Kemmel wordt ondergedompeld tot een hemel voor zoetebekken.
Monteberg Rallysprint
De Rally van de Monteberg is een klassieker van de regionale rallysport in West-Vlaanderen, maar de uitstraling van het evenement reikt veel verder, tot in het buitenland. De Monteberg is een ideale opwarmer voor de Renties Ypres Rally van eind juni.
https://www.montebergrally.com/
Gregoriaans festival Watou
Het driejaarlijks Internationaal Gregoriaans Festival van Watou. De editie 2021 werd omwille van covid veplaatst naar mei 2022.
Memorial Day (de zondag dichtst bij 30 mei)
Herdenkingsdag voor de Amerikaanse oorlogsslachtoffers op Flanders Field American Cemetery and Memorial te Waregem.
Juni evenementen
Tournée Trappiste (Vleteren)
Mid juni, In De Sceure (Vleteren), het sSmaak- en belevingsfestival, waarbij Trappisten producten in de schijnwerpers worden geplaatst.
Degustatie: Westvleteren (B.), Westmalle (B.), Orval (B.), Chimay (B.), Rochefort (B.), La Trappe (NL), Zundert (NL.), Engelszell (AT.), Spencer (USA.), Tynt Meadow (UK.), Tre Fontane (IT.), Achel (B.), Mont des Cats (FR.), Cardena (ESP.) en Lilbosch (NL.).
Lindebloesems plukken
Op De Kleine Mote staan een vijftal lindebomen die elk jaar uitbundig bloeien en u met hun sterke, heerlijk zoete geur uitnodigen om de bloesems te plukken.
Lindebloesemthee werkt kalmerend, reguleert de bloedsomloop en is bloedvatverwijdend. Het zou helpen bij blaasproblemen, aderverkalking, cellulitis, reuma, ademhalingswegen, verkoudheid.
Best plukken vóór het hoogtepunt van de bloei; traditioneel was dit rond Sint Jansdag (Midzomer, 24 juni) maar de laatste jaren, door het extra warme weer, toch iets vroeger. En dan liefst ’s morgens, voor dag en dauw.
Pluk de bloesem mét schutblad, door het steeltje te buigen en te breken. Zorg dat de bloesems en de bladeren niet geplet worden.
Het drogen van de bloesems gebeurt op een keukenhanddoek of laken, binnen of buiten -zolang het maar in de schaduw is, met goede ventilatie. Draai de bloesems af en toe voorzichtig.
Na het drogen kun je ze het best bewaren in een afgesloten pot, op een donkere plaats.
Thee zetten: kokend water over de gehele bloesems en bladeren gieten en drie tot vijf minuten laten trekken.
Sintjansvuur 23 juni
24 juni is de dag waarop de christenen de geboorte van de Johannes de Doper herdenken, 6 maand voor de geboorte van Christus.
Franse kolonisten brachten hun traditioneel feest naar Canada, waar het de officiële feestdag van Quebec werd. Fête de la Saint-Jean-Baptiste wordt door de Franse Canadezen in heel Canada en de Verenigde Staten gevierd.
Het Sint Jansfeest begint na de zonsondergang van 23 juni. Vele gebruiken gaan terug op heidense midzomerfeesten die gehouden werden rond de zomerzonnewende.
Het wijdst verbreid was het Sint-Jansvuur, een vreugdevuur dat in vrijwel alle landen van Europa op werd ontstoken. Men danste rond de vuren en sprong door het vuur. Meestal werd het vuur aangestoken op een heuvel (de naam Sint-Jansberg verwijst naar die plaats) en er werden raderen in brand gestoken en van heuvels geduwd.
In België heeft de traditie slechts in enkele plaatsen standgehouden (in Mons werd het nieuw leven ingeblazen) maar in vele landen is het vreugdevuur nog vrij gebruikelijk, ook in Noord-Frankrijk.
In Bergues wordt dit georganiseerd op de laatste zaterdag van juni. In Bailleul en Sintjanscappel een paar weken vroeger.
“Zoek een godvergeten dorp waar de plaatselijke bevolking het voor zichzelf doet. Verwacht vooral niet te veel. In wezen gebeurt er weinig, in het beste geval wordt niet eens muziek gespeeld. Rond acht uur komt men samen om gemoedelijk te eten en te drinken rond de wachtende brandstapel die in de weken daarvoor is opgebouwd. Vaak zijn onderaan tunnels vrijgehouden, zodat de vuurmaker op het moment suprême in het hart van de stapel de hel kan doen branden. De sleuven moeten ook zuurstof aanvoeren, en het vuur in amper een paar tellen hoog doen opvlammen. Het zal, zoals elk feest, een losbarsting zijn. Op het hoogtepunt moet men deemoedig wijken. Door de hitte een stap achteruitzetten, terugdeinzen voor het brullende vuur. Het is dan ook ieder voor zich. Men staart zonder nog iets te zeggen in de vlammen, in de gevallen ster. Als de emoties te fel worden, volgt de blik de opdwarrelende gensters tot in de diepste duisternis. Men viert niet alleen het licht, door het felle contrast met het vuur is de nacht rondom nooit gezien zwart. Na nauwelijks een halfuur is het voorbij. Begint het smeulen, wordt er nagepraat zoals na de liefde. Neemt men het vuur met zich mee tot het weer winter wordt.” (Michiel Hendryckx, De Standaard, 4 juni 2022).
Renties Ypres Rally
Ieper & Kemmelberg, laatste weekend van juni. Grootste rallyevenement in België en een topevenement op internationaal niveau.
Traditioneel vindt de rally plaats tijdens het laatste weekend van juni. Die vrijdag is de enige dag in het jaar dat het niet rustig op De Kleine Mote, de B&B ligt immers langs het parcours van de klassementsproef Kemmelberg en de B&B is niet bereikbaar tussen 15h30 en 23h00.
De veeleisende rally op de smalle asfaltwegen is al jaren een vaste waarde op de Europese rallykalender met manches in onder meer de Intercontinental Rally Challenge en het Europees kampioenschap.
Rally van Ieper
Traditioneel wordt Renties Ypres Rally gereden tijdens het laatste weekend van juni. Dit is het grootste rallyevenement in België en een topevenement op internationaal niveau.
In 2021 en 2022 werd de rally, uitzonderlijk, een manche van het wereldkampioenschap. Daarom werd de datum verplaatst naar midden augustus. Vanaf 2023 telt de wedstrijd opnieuw meer voor het Belgisch kampioenschap en Brits kampioenschap.
Van 1:12 tot 1:22 komen Neuville / Gilson voorbij De Kleine Mote.
Jaarlijkse kermis Dranouter
Laatste weekend van juni
Juli evenementen
Jaarlijkse kermis
Loker: rond 1 juli
Wijtschate: rond 8 juli
Wulvergem: rond 15 juli
Open wijngaardfeesten
Wijnbouwers zetten hun deuren open; degustaties (betalend).
www.toerismewesthoek.be/nl/wijn
Zomerse zaterdagen op de Kemmelberg
Iedere zaterdagnamiddag in juli, doorlopend tussen 14u en 17u, op vier plekken op de berg.
Gratis aanbod, voor jong en oud! Muzikaal cadeautje, archeologische vondsten bekijken, bergraadsels oplossen, een verhalenhoekje passeren, kleipotjes en hangertjes maken, …
Bergpicknick
Zaterdag 16 juli van 12u tot 14u.
Zalig genieten met zicht op onze land art installatie en een schitterend vergezicht als decor, met een vleugje muziek.
Picknicken met producten van eigen bodem.
Inschrijven via www.toerismeheuvelland.be
Bergaperitief tussen de wijnranken
Vrijdag 15 juli van 19u30 tot zonsondergang.
Op het wijndomein d’ Hellekapelle te Loker nippen aan een glaasje Heuvellandse wijn en een vleugje muziek terwijl de zon ondergaat.
Inschrijven via www.toerismeheuvelland.be
Poperinge julifoor
Eerste helft juli, kermis op de Grote Markt
Ieperfest.
Ieper, begin juli; hardcore-festival
Poperinge Maria-ommegang
Begin juli. Jaarlijkse processie door de binnenstad met Maria beeld van het mirakel van het doodgeboren kindje (erkend in 1481). Het beeld zou in 1793 zijn gered, toen de Franse revolutionairen een vuur in de kerk aanmaakten dat vanzelf weer doofde.
http://mariaommegang.be/nl/home-nl/
Veurne, Boetprocessie
Laatste zondag van juli. Sinds 1646 wordt de processie georganiseerd, start om 15u30 en vertrekt vanuit de Sint-Walburgakerk. De processie is een uitdrukking van volksgeloof en traditie. Figuranten brengen taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament tot leven in een Oudnederlandse evocatie. Boetelingen dragen een kruis als teken van geloof en boete. De Boetprocessie heeft haar sober, volkse, authentieke karakter doorheen de eeuwen behouden.
http://www.toerisme-veurne.be/boetprocessie
Poperinge Parkconcerten
Juli en augustus. Gratis concerten in het Burggraaf Frimoutpark.
https://www.poperinge.be/NL/pagina/2904/parkconcerten
Kunstenfestival Watou
Watou (Poperinge), juli-augustus. Elke zomer opnieuw slaat het Kunstenfestival haar tenten op in van Watou. Dichters en beeldend kunstenaars, aanstormend talent en gevestigde waarden, kunstwerken uit binnen- en uit buitenland strijken er neer en vormen een bijzonder kunstenparcours.
Het dorp is de setting en biedt een tiental karakteristieke locaties als tentoonstellingsruimte: een voormalig klooster, een oude boerderij of de kelder van een brouwerij. De wisselwerking tussen die verrassende, nostalgische ruimtes met hedendaagse beeldende kunst en poëzie zorgt telkens weer voor een unieke kunstbeleving.
http://www.kunstenfestivalwatou.be/
Augustus evenementen
Festival Dranouter (voorheen Folk Dranouter)
Dranouter, begin augustus. Gestart in 1975 met enkele groepen op de speelplaats van het plaatselijke schooltje. 40 jaar later is het festival in zijn genre het grootste van Europa, een evenement met 5 podia over 3 dagen met een vooravond.
Naast traditionele folkgroepen staan er ook enkele bekende namen op het programma. Het festival is ook bekend omwille van de gezellige, dorpse, ongedwongen sfeer.
https://www.festivaldranouter.be/
Zomerse zaterdagen op de Kemmelberg
Iedere zaterdagnamiddag in augustus behalve op 20 augustus, doorlopend tussen 14u en 17u, op vier plekken op de berg.
Gratis aanbod, voor jong en oud! Muzikaal cadeautje, archeologische vondsten bekijken, bergraadsels oplossen, een verhalenhoekje passeren, kleipotjes en hangertjes maken, …
Bergpicknick
Zaterdag 13 augustus, van 12u tot 14u.
Zalig genieten met zicht op onze land art installatie en een schitterend vergezicht als decor, met een vleugje muziek.
Picknicken met producten van eigen bodem.
Inschrijven via www.toerismeheuvelland.be
Bergaperitief tussen de wijnranken
Vrijdag 12 augustus, van 19u30 tot zonsondergang.
Op het wijndomein d’ Hellekapelle te Loker nippen aan een glaasje Heuvellandse wijn en een vleugje muziek terwijl de zon ondergaat.
Inschrijven via www.toerismeheuvelland.be
Thuyndagfoor, Ieper
De Thuyndagfoor vindt plaats vanaf de vrijdag voor de eerste zondag van augustus tot en met de maandag na de tweede zondag van augustus. Indien 15 augustus op een dinsdag of woensdag valt, loopt de foor door tot en met 15 augustus.
Fête à l’ancienne
Boeschepe, 1ste zondag van augustus
Ferme l’Etrier, 349 rue de Poperinghe – 59299 Boeschèpe +33 (0)3 28 40 98 33
http://www.boeschepe.fr/en/association/1/22027/le-pied-etrier
Heuvellandse wijnfeesten
Kemmel, 15 augustus. De wijnfeesten in Heuvelland zijn een sfeervol begrip in de regio: gezellig kuieren tussen wijnstandjes, proeven van streekproducten,…
Wie wijnen wenst te proeven, koop je een wijnfeestglas (€ 9 voorverkoop – € 10 aan de deur).
https://www.toerismeheuvelland.be/nl/heuvellandse-wijnfeesten-26
Fietsevent Wine and Cycling
De Heuvelland Hellingenroute wordt elk jaar op 15 augustus als event georganiseerd: in de voormiddag kan geproefd worden van de 40 hellingen, in de namiddag kan geproefd worden van de Heuvellandse wijnen. Start-en aankomstplaats OC De Gaper, Reningelststraat 39 in Kemmmel.
Kunstenfestival Watou
Watou (Poperinge), juli-augustus. Elke zomer opnieuw slaat het Kunstenfestival haar tenten op in van Watou. Dichters en beeldend kunstenaars, aanstormend talent en gevestigde waarden, kunstwerken uit binnen- en uit buitenland strijken er neer en vormen een bijzonder kunstenparcours.
Het dorp is de setting en biedt een tiental karakteristieke locaties als tentoonstellingsruimte: een voormalig klooster, een oude boerderij of de kelder van een brouwerij. De wisselwerking tussen die verrassende, nostalgische ruimtes met hedendaagse beeldende kunst en poëzie zorgt telkens weer voor een unieke kunstbeleving.
http://www.kunstenfestivalwatou.be/
Poperinge Parkconcerten
Juli en augustus. Gratis concerten in het Burggraaf Frimoutpark.
https://www.poperinge.be/NL/pagina/2904/parkconcerten
Poperinge Marktrock
laatste zaterdag van augustus
http://www.marktrockpoperinge.be/
Belcanto Classic
Laatste maandag van augustus. De Belcanto Classic is een wielerkoers in Westouter in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De wedstrijd is in 1995 begonnen als een weddenschap tussen Guido Belcanto en een aantal streekgenoten. Op den duur is de wedstrijd uitgegroeid tot een evenement met maximaal 499 deelnemers. Het parcours bestaat uit 7 ronden van 8,2 km en wordt gereden op de laatste maandag van augustus.
In principe mag iedereen met een leeftijd hoger dan 15 jaar aan de wedstrijd deelnemen. Volgens de wedstrijdreglementen is de Belcanto Classic “een wielerevenement voor alle ‘ware’ liefhebbers van de fiets”. Vergunninghouders worden uitgesloten van deelname. De organisatoren kunnen uitzonderingen toestaan en bepaalde profrenners of andere vergunninghouders expliciet uitnodigen. Ieder jaar nodigt de organisatie bekende personen uit om mee te doen. In het verleden hebben Renaat Landuyt, Karl Vannieuwkerke, Patrick Lefevere, Nico Mattan, Peter Farazijn en Frank Vandenbroucke meegedaan.
De Belcanto-Classic is bedoeld als een ludiek gebeuren, daarom zijn er speciale prijzen voor onder meer de meest sexy renner, de moedigste deelnemer, de mooiste outfit, de pechvogel van de dag, de grootste zweter en de mooiste bierbuik.
Jaarlijkse kermis Nieuwkerke
Laatste week augustus.
Ambachtenmarkt
Sint-Jans-Cappel (Fr), laatste weekend van augustus. Oude ambachten die verband houden met de landbouw en de machines van het verleden. Animaties: hop plukken, dorsen, vlas, tabak … Regionale markt, diverse straatfestivals.
Highlight Festival
Meenseweg 401, 8900 Ieper; laatste weekend van augustus
1 dags festival dat sinds 2018 georganiseerd wordt door Cromvine VZW met slogan ‘A Life Time Of Adventures’: vernieuwende stages, artiesten, decors en veel meer.
La Karyole Feest
Hondschoote, eind augustus, begin september
Oogstfeest, het binnenhalen van het laatste voer graan. Activiteiten rond ambachten, kunstmarkt, parade van trekpaarden, beestenkeuring, degustatie van streekproducten, folklore.
September evenementen
Brocante & jaarlijkse kermis
Kemmel, begin september. De grootste rommelmarkt van de Westhoek. Wat je zoekt, vind je zeker in Kemmel! Op meer dan 1.000 standen wordt van 6 tot 18u verkocht.
Feest van de Hommelpap
Bailleul, eerste zaterdagavond en zondag van september, enkel de even jaren.
Het Feest van de Hommelpap wordt georganiseerd door de boerderij-brouwerij Beck.
Concerten, regionale markt, verbranden van “Chus” (vogelverschrikkers), bier proeven,
Vieren van de oogst van hop en het brouwen van bier.
Demonstraties hop plukken, technieken voor het brouwen van bier, Vlaamse trekpaarden aan het werk.
Ferme Beck, Eeckelstraete, 59270 Bailleul +33 (0)3 28 49 03 90
Braderie van Rijsel
Eerste weekend van september, meer dan 100 kilometer, een niet te missen evenement!
Grote Keer
Mesen, 14 tot 22 september. In Mesen wordt elk jaar van 14 tot en met 22 september de Grote Keer gewandeld. Dat is een voettocht van ruim 6 kilometer, die de deelnemers door velden en weiden langs de stadsgrenzen van Mesen leidt. Om het traject toegankelijk te maken voor de wandelaars is het nodig dat de landbouwers een rij aardappelen of twee rijen mais weghalen van hun veld.
De legende wil dat Adela van Mesen een relikwie bezat, een splinter hout van Christus’ kruis, die zij van Willem van Mesen gekregen had. Op een nacht had Adela een visioen, zij zag een vrouw verschijnen die haar vroeg om met de relikwie een processie te ondernemen. De gravin stond op en op het altaar van de kerk vond ze een rode draad, die zij op knieën en ellebogen volgde. Haar volgelingen bewegwijzerden haar tocht.
De Paus erkende Adela’s processie en gaf haar de opdracht om deze elk jaar op de dag van de Heilige Kruisverheffing en gedurende de acht daaropvolgende dagen opnieuw af te leggen. De Grote Keer vant aldus samen met de noveen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Mesen.
Tot op de dag van vandaag wordt Adela’s tocht nog ieder jaar opnieuw afgelegd door bedevaarders en wandelaars. Tijdens de Grote Keer is de Sint-Niklaaskerk iedere dag open van 7u30 tot 20u. Om 17u30 is er telkens een dienst, na afloop van de deze eucharistieviering organiseren de parochie en de katholieke verenigingen uit Mesen samen ook een groepstocht. Zo is er onder meer een begeleide tocht voor zieken. Onderweg wordt bij verschillende kapellen halt gehouden om te bidden.
Bedevaart Zwarte Molen
Sinds 1909 is er op de 3de zondag van september een bedevaart van de dorpskerk van Dranouter naar het Calvariekruis in de Zwartemolenstraat.
Deze bedevaart herinnert aan de geuzentijd: de tijd van de hagenpreken en de beeldenstorm.
In 1568 drongen enkele bosgeuzen de pastorie van Reningelst binnen, waar ze de pastoor, de kapelaan en de koster gevangen namen. Ze trokken verder naar Dranouter, waar ze de pastoor gijzelden en de kerk in brand staken. De drie priesters werden daarna bij het Westhof terechtgesteld. In 1909 werd een Calvariekruis geplaatst als herdenking aan de omgebrachte priesters. Iets verder, in de Eikelstraat, werd later een Kruistombe opgericht. Glasramen in de kerk van Nieuwkerke en een wandtapijt in de kerk van Dranouter herinneren eveneens aan de moord op de geestelijken.
Geuzendag Nieuwkerke
Ook al op de 3de zondag van september, in Nieuwkerke.
Herdenking van de Geuzenopstand.
Poperinge driejaarlijkse Bier- en Hoppefeesten
18-19-20 september 2020. De driejaarlijkse Hoppefeesten brengen een hulde aan de plaatselijke hopteelt.
Oktober evenementen
Werner Kerner
Elk najaar wordt het beeld van Werner Kerner in groep naar zijn vaste winterplaats begeleid met de fiets.
Het idee werd opgepikt in de Franse Pyreneeën. Daar wordt een beeld van Octave Le Géant – genoemd naar Octave Lapize die in 1910 als eerste renner ooit de top van de Tourmalet bereikte – elk jaar bij de start van het toeristisch seizoen op de top van de Tourmalet geplaatst.
De naam Kerner verwijst naar één van de druivensoorten die in Heuvelland verbouwd worden.
Meer info op https://www.fietseninheuvelland.be/sportief-fietsen/werner-kerner
November evenementen
10/11 herdenking van de Canadese soldaten die sneuvelden in de slag om Passendale
Om 18h, aan het Crest Farm Memorial in Zonnebeke, Canadalaan 37
11/11 Herdenking Wapenstilstand
Ieper, jaarlijkse herdenking Wapenstilstand WO1
Programma 2021:
- 08.45 uur – Herdenking Franse begraafplaats St. Charles de Potyse
- 09.15 uur – Service in St. Georges Memorial Church
- 09.30 uur – Eucharistie in de Sint-Maartenskathedraal
- 10.20 uur – Poppy Parade onder leiding van Ypres Surrey Pipes & Drums
- 10.30 uur – Plechtigheid aan het Belgisch Monument
- 11.00 uur – Plechtigheid en Last Post onder de Menenpoort (enkel op uitnodiging)
- 20.00 uur – Dagelijkse Last Post onder de Menenpoort (toegankelijk voor iedereen)
Mesen, Ierse Toren.
10 en 11 november, Sint-Maarten
Bijna overal in het land komt Sint-Niklaas op 6 december maar in een handvol plekken komt Sint-Maarten op 11 november.
Heuvelland is verdeeld: in Nieuwkerke en Wulvergem heerst Sinterklaas maar elders in Heuvelland is het Sint-Maarten. De avond van 10 of 11 november zijn er intredetochten met fakkels, lampions, bietenlantaarns in Westouter, De Klyte, Kemmel, Dranouter. De kinderen uit Westouter gaan dan van deur tot deur voor snoep of geld in ruil voor het befaamde Sint-Maartenlied en in Kemmel wordt een Sint-Maartenvuur van wilgenhout ontstoken.
Sint-Maartensliedjes
Wie was Sint-Maarten?
Sint-Maarten in onze woordenschat
Ypres Historic Regularity & Rally
Laatste weekend van november.
De Ypres Historic Regularity brengt de Europese en Belgische top van de historische rallysport aan de start van een driedaagse wedstrijd, terwijl op zaterdag de Ypres Historic Rally wordt verreden.
Sleedoornbessen plukken
Langs de wandelpaden en op het domein De Kleine Mote werd sleedoorn aangeplant in de gemengde hagen.
De paarse bessen zijn heel laat rijp en erg wrang van smaak, eigenlijk niet eetbaar voordat het een nachtje gevroren heeft. Maar wel zeer geschikt om zelf een heerlijke winterborrel te maken: sloe gin.
Noël à l’ancienne
Boeschepe, 3de zondag van november
Ferme l’Etrier, 349 rue de Poperinghe – 59299 Boeschèpe +33 (0)3 28 40 98 33
http://www.boeschepe.fr/en/association/1/22027/le-pied-etrier
December evenementen
Kerstmarkt
Kemmel, begin december. Elk jaar is er Kerstmarkt te Kemmel. Er staan allerlei kraampjes klaar om jullie volledig in kerstsfeer te brengen. Het gaat door op de Dries vanaf 14u met allerlei verkoopstandjes als juwelen, kerstversiering, kaarsen, … Opwarmen kan met glühwein, soep, koffie of bij de jeneverbar.
Winterwandeling van Muziekcentrum
Dranouter. Dankzij de Winterwandeling van Muziekcentrum Dranouter leer je Heuvelland kennen vanuit een andere hoek. Traditiegetrouw schenken we onder de sterrenhemel een hartige borrel uit bij accordeonmuziek. Nadien nodigen we iedereen uit in het warme Eetcafé van Muziekcentrum Dranouter voor een lekkere maaltijd.
http://www.muziekcentrumdranouter.be/nl
Poperinge on Ice
Midden december tot drie koningen. Overdekte schaatspiste van 336 m2.