De Kleine Mote

Je winkelwagen

Kassel [35 km]

Toeristische Dienst 20 Grand’ Place, Cassel +33 3 28 42 39 48

https://www.france-voyage.com/frankrijk-toerisme/cassel-1151.htm

Het charmante versterkte stadje Kassel ligt  in de Franse Westhoek (Frans-Vlaanderen), op het hoogste punt van de Westhoek: de 176 meter hoge Kasselberg.

Kassel werd in 2018 door het Franse publiek verkozen tot het mooiste dorp van Frankrijk, het heeft alleszins voldoende te bieden voor een daguitstap.

Gezellige steegjes, smalle straten, unieke estaminets en een fenomenaal uitzicht, bij helder weer kan je tientallen kilometers ver kijken, tot aan de zee toe.

Op de top van de Kasselberg ligt de Belvedere, een uitzichtpunt met park. Het is het voormalig kasteelterras; hier stond tot 1788 ook de Sint-Pieterskerk, waarvan resten van de crypte nog aanwezig zijn. Spectaculair zijn de uitgaande Romeinse heerbanen die men van hieruit kan aanschouwen en die in alle richtingen uitwaaieren.

Op deze hoogte ligt een park met daarin de Casteelmeulen en een monument dat de drie veldslagen bij Kassel herdenkt: Het Monument commémoratif des trois batailles de Cassel. Verder vindt men hier een ruiterstandbeeld van 1928 ter herdenking van Maarschalk Foch.

Geschiedenis

De heuveltop werd al bewoond door de Kelten. In de eerste eeuw voor Christus werden de Galliërs (Menapiërs) er onderworpen door de Romeinen die hier een Castellum bouwden: Castellum Menapiorum (later verbasterd tot Kassel) werd het bestuurscentrum en zo een van de belangrijkste handelspunten in Noord-Gallië tijdens de Romeinse overheersing.

Van op de heuveltop gezien is de Romeinse invloed op gebied van wegen nog duidelijk te merken. In en rond Kassel verzamelen zich talloze heirbanen, Kassel zelf was namelijk het vertrekpunt van de 7 voornaamste heirbanen – waaronder diegene die leiden naar het huidige Arras, Boulogne, Aire-Sur-La-Lys en Dunkerque.

In de tiende eeuw werd Cassel door de Noormannen verwoest.

In de middeleeuwen werd Kassel de hoofdplaats van een kasselrij van het graafschap Vlaanderen.

Er woedde minstens drie keer een ‘Slag bij Kassel’.

Op 22 februari 1071 versloeg Robrecht de Fries (broer van graaf Boudewijn VI) er zijn neef Arnulf III (de oudste zoon van de overleden graaf Boudewijn VI) alhoewel laatstgenoemde militaire ondersteuning kreeg van koning Filips I van Frankrijk (de leenheer van Vlaanderen) en werd zo de nieuwe graaf van Vlaanderen, wat ook de naar Montreuil gevluchte koning van Frankrijk moest erkennen. Om dit te herdenken liet de graaf een kerk bouwen op het Terrasse du Château en hij werd in die kerk -die tijdens de Franse revolutie vernield werd- begraven.

In 1328 woedde in de Vlaamse kuststreek een een sociale en antiklerikale revolte. Een opstand van vrije boeren, kleine eigenaars, pachters en landarbeiders tegen de adel, het ridderschap, de grote abdijen en al wie eindeloze tienden en lasten oplegde. Op 23 augustus 1328 werd die opstand te Kassel in bloed gesmoord. Volgens de opgemaakte inventaris zouden er 3.185 mannen gevallen zijn en slechts 676 vluchtelingen overgebleven.

Nicolaas Zannekin was de leider van de opstandelingen uit het Brugse Vrij, Veurne-Ambacht, Bergen-Ambacht, Broekburg, Cassel en Belle. De koning van Frankrijk, Philips van Valois, viel de opstandelingen langs het zuiden aan terwijl de graaf van Vlaanderen (Lodewijk van Nevers) met de Gentenaren langs het oosten oprukte zodat de Bruggelingen gedwongen waren hun stad te beschermen en niet konden mee strijden. Ook graaf Willem van Henegouwen kwam de Franse koning ter hulp.

Kassel werd door de Franse troepen geplunderd waarbij het kasteel, op de kerk na, met de grond gelijk werd gemaakt. Er zijn nog enkele overblijfselen van een middeleeuws kasteel te bewonderen.

Op 10 april 1677 versloeg de Franse koning Lodewijk XIV hier de troepen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Slag aan de Peene kadert in “De Hollandse Oorlog (1672-1679)”: Frankrijk (Lodewijk XIV) wilde beter te verdedigen grenzen (in zijn conflict met de Habsburgers) en viel daarom  de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (Willem III van Oranje) binnen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog had Generaal Foch er tijdelijk zijn hoofdkwartier.

In mei 1940 werd hier hard gevochten door de Britten om hun ingesloten leger bij Duinkerken tijd te geven om naar Engeland te ontsnappen. Daarbij verloren meer dan honderd Engelsen het leven en werd het stadhuis compleet verwoest.

Bezienswaardigheden

  • Marktplein met huizen uit de 17e en 18e eeuw
  • 16e-eeuwse Landshuys (Noble Courherenhuis, Muséée de Flandre))
  • Notre-Dame kerk in Vlaams-gotische stijl. De kerk werd gebouwd rond de 10e eeuw, achtmaal tot puin herleid en telkens weer heropgebouwd.
  • De voormalige Jezuïetenkerk (barok – 17e eeuw)
  • De Ariënpoort (Porte d’Aire)
  • Musée de Flandre

Cassel – Stadswandeling 3.6 km vlak

Familale wandeling, vlak parcours, voor wie van geschiedenis en patrimonium houdt.

Onderweg zijn er verschillende estaminets om de sfeer van Frans-Vlaanderen te proeven. Zeker de Rue des Remparts (vooral het smalle steegje op het einde) is de moeite waard, vooral in juni – augustus wanneer de talrijke rozenvariëteiten bloeien.

Cassel ballade

https://www.jadorelenord.fr/baladeennord.html

Musée de Flandre

26 Grand’ Place, 59670 Cassel, Frankrijk

Collectie van 6.000 stukken uit meerdere eeuwen geschiedenis en Vlaamse cultuur overspannen, van alledaagse objecten tot het werk van grote namen in de kunst van de regio.

Ommeganck in Antwerpen is één van de pronkstukken uit de vaste collectie.

Erasmus de Bie (1629–1675) Ommegang in Antwerpen

Leuk weetje: het papier-maché hoofd van de reus Antigoon uit de stoet kan in het MAS nog bewonderd worden; de Onze-Lieve-Vrouwebroederskerk (de kloosterkerk van de geschoeide Karmelieten) is verdwenen, gesloopt in 1798.

museedeflandre.fr

Ariënpoort

De Porte d’Aire is één der vier stadspoorten die deel uitmaakten van de middeleeuwse stadsmuur.

Casteelmeulen

Op de top van de Kasselberg stond ooit 24 windmolens. De laatste molen vatte vlam op 30 oktober 1911, wat tot ver in de omtrek te zien was.

In 1947 werd de molen Ruytoor, een 18e eeuwse standerdmolen, te Arneke aangekocht om op 14 juli 1949 te Kassel opengesteld te worden voor het publiek.

De molen beschikt over twee verschillende inrichtingen: hij fungeert als korenmolen, welke biologische bloem vervaardigt. Een elektrische inrichting fungeert als oliemolen, voor de productie van zowel koolzaadolie als lijnolie.

Standbeeld maarschalk Foch

Kassel - Ruiterstandbeeld van maarschalk Foch met op de achtergrond Casteelmeulen

Radio Uylenspiegel

Radio Uylenspiegel is een tweetalig radiostation dat de Vlaamse cultuur wil promoten. Het begin in 1978 als piratenzender met twee accu’s en een antenne, om het bereik zo groot mogelijk te houden werd de installatie op de Kasselberg opgesteld. In de jaren tachtig kreeg Radio Uylenspiegel een zendmachtiging. De zendmast staat nog op de berg en is ook gewoon gebruikt. De radiozender is te ontvangen op 91.8 FM, leuk om op te zetten in de auto als je naar Cassel rijdt.

Tuinen van de Mont des Récollets  (Wouwenberg)

Route de Steenvoorde 1936, Cassel

De typische Vlaamse tuin door de eeuwen heen, aangelegd op basis van historische bronnen (documenten en schilderijen). Onder meer Brueghel tuin,  renaissance tuin, klassieke tuin, eigentijdse tuin.

https://www.parcsetjardins.fr/jardins/626-jardins-du-mont-des-recollets

Maison de la Bataille